Slapen lijkt zo vanzelfsprekend maar met het ouder worden neemt ook de kans op slaapproblemen toe. In dit artikel leggen wij uit waar dat door komt en wat u er aan kunt doen. Bij gezond ouder worden hoort ook een gezond slaappatroon. Slaapcomfort is zeer belangrijk want tijdens het slapen herstelt u zowel geestelijk als lichamelijk en bent u weer klaar voor de volgende dag.
Een goede nachtrust
Het is algemeen bekend dat het belangrijk is voor het lichaam om voldoende nachtrust te krijgen. Toch zijn er veel ouderen die niet aan de slaap toekomen om gezond te blijven, waardoor er minder energie is om goed te functioneren. Slaapcomfort is essentieel voor het goed functioneren van uw lichaam en geest. Prikkelbaar en ongeduldig zijn kunnen gevolgen zijn van slaapgebrek. Een ander gevolg is het verzwakken van uw immuunsysteem, waardoor u kwetsbaarder bent voor virussen en bacteriën en dus meer vatbaar voor ziekte. Niet iedereen heeft echter hetzelfde aantal uren slaap nodig. Wilt u testen hoeveel slaap u nodig heeft? Ga dan rond een redelijke tijd naar bed zonder een wekker te zetten. Kijk de volgende dag hoe lang u heeft geslapen zonder wakker te zijn geworden van kinderen, partner, daglicht of lawaai.
Oorzaken slaapproblemen bij ouderen
Slapeloosheid is het meest voorkomende oorzaken van slaapproblemen bij ouderen. Daarnaast zijn ‘slaapapneu’ en pijnlijke en rusteloze benen vaak een oorzaak. Na alle informatie die wij hebben vergaard over slaapproblemen bij senioren is gebleken dat slaappillen het slechtste medicijn zijn, dit kunt u dan ook beter vermijden voor een beter slaapcomfort.
Matras
Herkent u de problemen als rugklachten, stijf zijn, een gevoelige nek of hoofdpijn na een nacht slapen? De oorzaak hiervan kan een slecht matras zijn. Wij geven u informatie over de kenmerken van een goede matras. Een matras gaat ongeveer 8 tot 10 jaar mee en bevorderd het slaapcomfort aanzienlijk. Er is veel keuze in matrassen, het is van belang dat u een matras kiest die bij u past. De keuze voor een harde of zachte matras? In het algemeen is een stevig matras de beste optie. De matras is stevig genoeg om de normale S-curve van de rug te ondersteunen en je gewicht goed te verdelen. Bij een te zacht matras kan het voorkomen dat de schouders of heup te ver doorzakken, met als gevolg pijn of stijfheid bij het opstaan. Voor mensen met rugklachten is een stevig matras aan te raden. Merkt u toch dat een stevig matras niet geheel comfortabel is, dan kan een topmatras eventueel de oplossing zijn. Daarmee wordt het zachter zonder de steun te verliezen die u nodig heeft.
Het komt wel eens voor dat mensen met rugklachten toch een zachter matras als fijner ervaren. Van belang is dat u voor het aanschaffen van een matras de tijd neemt om goed te testen hoe uw lichaam reageert op de verschillende matrassen. De matras waar u zich het best op voelt liggen kunt u dan voor een langere tijd testen om de uiteindelijke resultaten goed waar te nemen.
REM slaap
Wij mensen slapen ongeveer 7 à 8 uur per nacht maar als we ouder worden doen we dat steeds minder aan één stuk. We worden vaker wakker en vullen dit geleidelijk aan met een dutje overdag. Dit is ter compensatie en die behoefte groeit mee met de groei van het slaap probleem. Tijdens het slapen zijn er verschillende stadiums namelijk een lichte, een diepe en de zogeheten REM slaap. REM betekent Rapid Eye Movement. In deze slaap zijn we gevoelig voor o.a. geluidjes en opkomend daglicht want dat is nodig om je biologische klok op tijd te zetten. Het probleem bij senioren is dat ze minder slaap gaan doorbrengen in de diepe slaap en meer in de REM slaap. Om te voorkomen dat u vroegtijdig wakker wordt tijdens de alsmaar langer wordende REM slaap moet u proberen na te gaan waar u wakker van werd.
Mogelijkheden
Is er geen enkele aanleiding dan kun u er niets aan doen maar slecht slapen kan oorzaken hebben die u direct moet aanpakken om erger te voorkomen. Dit zijn enkele mogelijkheden;
- Startend verkeer (raamisolatie)
- Opkomend licht (raam verduistering)
- Moeten plassen (iets minder drinken s `avonds)
- Te warm zomers (een airco laten monteren)
Lees ook onze artikel over: gezond oud worden.