Keuken verbouwen en aanpassen voor senioren

Een keuken moet praktisch, comfortabel en functioneel zijn en dat zijn keukens meestal wel. Als u ouder wordt en alles niet meer zo makkelijk gaat als in de jongere jaren, kunnen er veel onhandigheden naar voren komen. Een keuken verbouwen, helemaal aangepast op uw wensen is natuurlijk het mooiste, maar als uw budget dat niet toelaat kan uw keuken ook aangepast worden. Een keuken verbouwen? Wij geven u een aantal voorbeelden, zo weet u waar u op moet letten. Er zijn veel mogelijkheden en deze zijn vaak eenvoudig aan te passen maar het is natuurlijk altijd maatwerk.

keuken aanpassen senioren

Gemak in uw keuken

Wanneer u gebruikt maakt van een rolstoel of scootmobiel in huis kan de keuken onhandig voor u worden. Problemen die vaak voorkomen zijn bijvoorbeeld de hoogte van het keukenblad, de kastjes onder het keukenblad, niet meer bij de hoge kastjes kunnen komen, moeilijk bereik van het fornuis etc. Hier zijn uiteraard oplossingen voor.

Een keuken aanpassen en verbouwen kan naar al uw wensen. Heeft u moeite met het openen van kastjes, dan kunt u deze laten vervangen voor lades waar u makkelijk bij kan. Ruimte onder het keukenblad zorgt ervoor dat uw rolstoel of scootmobiel verder onder het keukenblad komt zodat u beter kunt functioneren in de keuken. Een vaatwasser openen en inruimen kan zelfs al moeite met zich mee brengen. Een oplossing voor het makkelijk bereiken van uw vaatwasser kan door middel van een hogere plaatsing. Hierdoor kunt u zonder te moeten bukken uw afwas in de vaatwasser zetten.

De veiligheid in uw keuken is van groot belang. Bij het koken is het gevaarlijk als u allemaal onhandigheden in de weg heeft staan of niet goed bij het fornuis kunt komen. Het aanpassen van uw keukenblad en de doorgang onder uw keukenblad zorgen er voor dat u een goed bereik heeft naar uw fornuis. Om uw veiligheid te vergroten is het verstandig om een elektrisch fornuis aan te schaffen. U kunt makkelijker uw pannen verschuiven zonder obstakels in het fornuis. Door een elektrisch fornuis is het niet mogelijk om gas vrij te laten komen bij het koken of na het koken.

Keuken aanpassen voor senioren:

Dit zijn enkele voorbeelden die keukenspecialisten kunnen bieden:

  • Afzuigkap met afstandsbediening
  • Functionele schuifladen
  • Handige handgrepen
  • In hoogte verstelbaar keukenblad
  • Eenvoudige kraanbediening
  • Uitsparing voor rollator
  • Goede verlichting
  • Uitschuiflades i.p.v. kastjes
  • Een afgeschuinde onderkast bij de spoelbak

Niet alleen het aanpassen van de keuken maakt uw leven comfortabeler. Lees ook ons artikel over het aanpassen van de badkamer voor senioren.