Scootmobiel voor ouderen

De keuze in het aanschaffen van de juiste scootmobiel kan in eerste instantie lastig zijn. Wij hebben voor de dingen op een rijtje gezet zodat u de juiste keuze kan maken. Zo benoemen we de voordelen van een scootmobiel voor ouderen en senioren. Vervolgens gaan we in op de soorten scootmobielen en de vergoeding vanuit de WMO. Veel leesplezier!

Scootmobiel kopen? Dit zijn de voordelen

Wij helpen u graag in de keuze voor het aanschaffen van een scootmobiel. Een scootmobiel kan voor u veel voordelen opleveren:

  • U kunt zich comfortabel verplaatsen
  • Zelfstandig bestemmingen bereiken
  • Bied mogelijkheden om leuke activiteiten bij te wonen
  • Nauwelijks tot geen val angsten
  • Minder last van vermoeidheid
  • Lekker winkelen of vrienden/familie bezoeken

Kortom, u kunt zelfstandig de deur uit en genieten van de vrijheid!

scootmobiel voor ouderen

Scootmobiel voor binnen

De kenmerken van een scootmobiel voor binnen gebruik zijn het formaat, lichter gewicht en de wendbaarheid in kleine en smalle ruimtes. De scootmobiel is makkelijk mee te nemen en op te vouwen voor in de auto, openbaar vervoer of zelfs als bagage voor in het vliegtuig. Door het kleinere formaat is het makkelijker om op en af te stappen van uw scootmobiel.

Scootmobiel voor buiten

Scootmobielen die bestemd zijn om buiten te gebruiken zijn steviger en vaak groter dan een model voor binnen. Een grotere accu zorgt ervoor dat u langere afstanden kan afleggen. Vaak ligt dit tussen de 20 en 40 kilometer. Door de comfortabele veringen en banden is het mogelijk om over verschillende soorten wegen en obstakels te rijden. Het profiel van de banden is afgestemd op het soort ondergrond waar u het meest op rijdt, hoe ruwer het terrein, des te grover het bandenprofiel. Er wordt ook rekening gehouden met de stoel en het stuur die zijn vaak wat groter voor een comfortabele rit. De scootmobiel is uiteraard voorzien van: verlichting, remlichten en richtingaanwijzers.

Scootmobiel voor binnen en buiten

Voor het binnen en buiten gebruik van de scootmobiel zijn er ook gecombineerde types. Deze scootmobielen hebben een formaat om zowel binnen als buiten te gebruiken. De afstanden die u hiermee kan afleggen zullen ongeveer tussen de 10 en 30 kilometer liggen. De gecombineerde types zijn niet op te vouwen maar wel geschikt om makkelijk via een rijplaat in de auto te komen vanwege het lichte gewicht. Verschillende opties zijn mogelijk om de scootmobiel zo goed mogelijk op uw af te stemmen, bijvoorbeeld een grotere stoel.

Krijgt u een scootmobiel vergoed volgens de WMO?

Gemeenten ondersteunen inwoners op verschillende manieren bij het zelfstandig blijven wonen. Is er een bepaalde woonvoorziening nodig om dat te realiseren, dan helpt de gemeente u een handje. De kans is groot dat de gemeente waar u woont, uw scootmobiel deels vergoed. Veel gemeenten verstrekken een vergoeding in het kader van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning(WMO). Elke gemeente geeft haar eigen invulling aan de WMO. Als u hier meer over wilt weten, kunt u contact opnemen met het WMO-loket in het gemeentehuis. Heeft u inderdaad recht op vergoeding, dan kunt u kiezen tussen twee opties:

Vergoeding in natura

U krijgt van de gemeente een al dan niet gebruikte scootmobiel in bruikleen. U hebt geen invloed op de keuze voor uw scootmobiel. Meestal gaat het om basisuitvoeringen die niet zijn afgestemd op uw persoonlijke wensen.

Het Persoon Gebonden Budget (PGB)

Dit is voor u de meest ideale vorm. Het betekent dat u een bepaalde vergoeding krijgt van de gemeente en dat u zelf uw scootmobiel kunt kiezen. De vergoeding is gebaseerd op de prijs van een basisuitvoering. Alles wat u méér wilt, betaalt u zelf bij (dit extra bedrag is wel aftrekbaar van de belasting). Met een PGB hebt u optimale keuzevrijheid! Wilt u meer weten over de mogelijkheden van de WMO dan kunt u een afspraak maken met uw gemeente.

BEKIJK DE PRAKTIJKVIDEO

Bekijk in deze video waarom een scootmobiel u meer leefplezier kan bieden en wat de vele voordelen zijn als u slechter te been bent en toch graag langer thuis wilt blijven.