Badkamer aanpassen voor senioren

Ruim 4000 Nederlandse senioren per jaar belanden in het ziekenhuis na een val in de badkamer. Dit is schokkend veel en kan eenvoudig voorkomen worden. Een badkamer aanpassen voor senioren is dus van groot belang als u ouder wordt, het moet veiliger gemaakt worden. Wij geven u een aantal tips voor het aanpassen van uw badkamer.

Vallen voorkomen

U kunt zelf al inschatten wat er gebeurt als u valt; bijvoorbeeld door te kijken waar u tegen aan kunt vallen mocht het eens gebeuren. Is er iets waar u zich aan op kunt trekken? Is er een mogelijkheid om alarm te kunnen slaan? Voorkomen is beter dan genezen want met een paar eenvoudige aanpassingen wordt uw “badkamer voor senioren” een stuk veiliger en behoort u straks niet tot die 4000 senioren, en daar gaat het om. Hieronder hebben we een paar goede en eenvoudige tips voor u op een rijtje gezet.

Opbergkastjes

Het is prettig als u ruimte heeft in een speciale badkamer voor senioren dus kijk of u bijvoorbeeld een kastje heeft die eruit kan. Er zijn vaak andere oplossingen om diverse zaken op te bergen. Krijg u moeite met bukken dan is het verstandig om kastjes hoger te plaatsen zodat u niet hoeft te bukken. Zorg er dan voor dat de kastjes niet een hinder voor u zijn tijdens het lopen door uw badkamer. Door boven uw wasbak een kastje te plaatsen voorkomt u het bukken en is het geen hindernis in uw looppad door de badkamer.

Veilige vloer

Zorg dat er geen gevaarlijke badmatjes op uw vloer liggen die weg kunnen glijden. Zorg dat u uw vloer nooit met teveel zeep reinigt want dat kan glad worden als het nat wordt. Wanneer u na het douchen uw badkamer in loopt is de kans groot dat uw badkamer vloer nat wordt. Er zijn verschillende mogelijkheden om uw badkamervloer of douchecabine stroever te maken, zodat u minder risico loopt om uit te glijden. Anti-slipmatten of stickers in de douche bieden een stroevere ondergrond tijdens het douchen, zo voorkomt u het uitglijden onder het douchen. Uw badkamervloer kunt u aanpassen met een anti-slipcoating. Dit is een stroeve laag die over de vloertegels aangebracht wordt. Er zijn ook anti-sliptegels om het risico te verminderen dat u valt in uw badkamer.

Wanneer u uw badkamer gaat aanpassen naar een badkamer voor senioren moet u goed nadenken over kiezen voor een bad, douchecabine of inloopdouche. In de meeste gevallen zit er een opstapje tussen de badkamer vloer en de douchecabine. Het is verstandig om te kiezen voor een inloopdouche zodat u geen last heeft van obstakels op uw vloer. Steunbeugels aanbrengen geeft u een hou vast tijdens het in en uitstappen van uw douche. Tijdens het douchen geven de steunbeugels ook een hou vast om veilig te kunnen douchen.

Handgrepen

Om verder in te gaan op hou vast in uw badkamer. Mocht het nodig zijn dan is het prettig als u zich ergens aan vast kunt houden. Eenvoudige handgrepen kunnen aan de wand worden geplaatst en dat geeft een beter gevoel van veiligheid.

Denk daarbij ook aan uw toilet. Er zijn mogelijkheden om uw toilet aan te passen naar een hoger toilet. Hierdoor kunt u makkelijker zitten en weer opstaan, u hoeft dan namelijk niet veel kracht te zetten om weer omhoog te komen. De beugels bij uw toilet kunnen optimale steun bieden bij het opstaan.

Zitten onder de douche

Lang staan kan op den duur een probleem worden. Hoe fijn is het als u dan gewoon even kunt gaan zitten? U kunt weer rustig douchen zonder dat u zich zorgen hoeft te maken om ten val te komen. Een uitklapbare douche stoel kan gemakkelijk aan uw muur bevestigd worden. Daarnaast kunnen steunbeugels u weer ondersteunen om te gaan zitten en weer op te staan uit de stoel. Zelf kunt u na gaan waar u graag steunbeugels wilt plaatsen om makkelijker in of uit uw douchecabine te komen.

Thermostaatkraan

Met een thermostaatkraan heeft u altijd de juiste temperatuur en kunt u eenvoudig iets bijstellen. Nooit meer het risico dat het ineens te heet is en u een onverwachte beweging moet maken met het risico van vallen. Een thermostaatkraan zorgt er voor dat het koude en warme water in één keer de juiste temperatuur heeft. U hoeft dus niet meer zelf het koude en warme water af te stellen op de juiste temperatuur. Een thermostaatkraan kan eenvoudig worden geplaatst. Voor mensen die minder goed hitte of kou waarnemen, is de thermostaatkraan naast comfort ook veiliger.

BEKIJK DE VIDEO

Bekijk in deze video waarom een speciale badkamer voor senioren u meer leefplezier kan bieden en wat de vele voordelen zijn als u slechter te been bent en toch graag langer thuis wil blijven.