Voor een veilig gevoel is het belangrijk om uw huisbeveiliging goed voor elkaar te hebben. In Nederland wordt iedere 3 minuten in een woning ingebroken vanwege een slechte huisbeveiliging. Onderzoek heeft aangetoond dat een goed beveiligd huis kan rekenen op 90% minder kans op inbraken. Spijtig komen senioren steeds vaker in aanraking met diefstal in hun woning en in het openbaar. Het is van belang dat dit soort gebeurtenissen voorkomen worden.
Verschillende soorten van huisbeveiliging
U speelt een belangrijke rol in het beschermen van uw eigendom. Beveiliging van uw huis heeft vooral een preventieve functie. Wanneer een inbreker ziet dat uw huis beveiligd is met goede sloten, een alarmsysteem of cameratoezicht, is het 90% zeker dat er geen poging tot inbraak zal worden verricht.
Buitenverlichting speelt hierbij ook een belangrijke rol, door rondom uw huis verlichting te plaatsen kan een inbreker sneller herkend of gezien worden. Wij hebben een onderscheid gemaakt tussen 4 verschillende soorten huisbeveiliging waarmee u zich optimaal kunt beveiligen.
1. Alarmsystemen voor ouderen
Is een elektronisch systeem dat signalen geeft bij gevaarlijke gebeurtenissen zoals inbraak, overval of brand. Er zijn verschillende soorten alarmsystemen denk hierbij aan een draadloos systeem of een bekabeld systeem. Wanneer u een bekabeld alarmsysteem hebt heeft u toegang tot uw huis door middel van een pincode. In woningen ziet u meestal draadloze alarmsystemen. Het alarm werkt met sensoren. Bij het verlaten van uw woning kunnen de sensoren alarm slaan bij het opengaan van een deur of raam. Een alarmsysteem of alarminstallatie geeft u een veilig gevoel bij het verlaten van uw woning. Wanneer u waardevolle eigendommen, zoals een collectie kunstwerken, in bezit hebt kan een verzekeraar uw verplichten een alarmsysteem aan te schaffen. Alarmsystemen kunnen uw huisbeveiliging sterk verbeteren.
2. Hang en sluitwerk
Om een certificaat te krijgen voor een beveiligde woning, moet uw woning voorzien zijn van hang- en sluitwerk dat aan hoge eisen voor inbraakpreventie voldoet. Om er zeker van te zijn dat uw hang- en sluitwerk beveiliging aan de juiste eisen voldoet kunt u kijken naar het logo SKG® of het logo als een ‘V’. Voornamelijk woningen van voor het jaar 1 januari 1999 zijn niet altijd voorzien van inbraakwerende ramen en deuren. Hierna werd de eis van kracht dat elke woning inbraakwerend moest zijn. Hiermee wordt bedoeld dat het sluitwerk op ramen en deuren de inbreker tenminste 3 minuten buiten moet kunnen houden. Vooral als u een verouderde woning hebt doet u er goed aan u sloten na te kijken en waar nodig te vervangen. Aangezien de praktijk ons leert dat een inbreker na 90 seconden tevergeefs proberen uw deur voorbij gaat.
3. Camera’s
Camera beveiliging, camerabewaking of cameratoezicht is voornamelijk het houden van toezicht op een gebouw met behulp van een camera die videobeelden maakt, met als taak criminelen buitenshuis te houden. Het kan een extra hulpmiddel zijn om uw huisbeveiliging optimaal te verbeteren tegen inbrekers en vandalisme. Er zijn tegenwoordig veel mogelijkheden op het gebied van camera beveiliging, van eenvoudige en goedkope systemen tot duurdere, exclusieve camerabeveiliging. Er zijn tot op heden veel verschillende manieren om deze camerabewaking te bekijken. Via mobiele telefoons, laptops, Ipads, kunnen de beelden opgevraagd worden. Dit maakt het mogelijk dat op elke mogelijke locatie u toegang kan krijgen tot de beelden rondom uw woning. Wat u nodig heeft aan camerabewaking verschilt per woning, dit hangt af van de eisen die u zelf stelt of wat wordt bepaalt door de verzekeraar van uw eigendommen. Bovenal moet het voor u een veilig gevoel geven, het moet betrouwbaar zijn en het moet makkelijk te gebruiken zijn.
4. Buitenverlichting
Dit is waarschijnlijk niet het eerste onderwerp waar u aan denkt voor uw huisbeveiliging. Toch maakt de verlichting een groot verschil voor inbrekers. Zij opereren natuurlijk het liefst in het donker. Een lamp met bewegingssensoren kan hierbij al een groot verschil maken. Inbrekers kunnen niet meer ongezien hun slag in het donker slaan. Naast inbraakpreventie is buitenverlichting ook praktisch voor uw eigen zicht.
Vergoeding
Nu vraagt u zich af, kan ik een vergoeding ontvangen wanneer ik 1 van deze voorzieningen aanschaf? Het antwoord is, ja. Niet vanuit de overheid maar vanuit de verzekeringen. De meeste verzekeringen verschaffen een vergoeding door middel van een korting op de premie. Bij Ohra is dit 15% en bij Achmea kan dit oplopen tot wel 20%.
Toch bij mij ingebroken. Wat nu?
Natuurlijk doet u uw best uw woning zo goed mogelijk te beveiligen. Maar mocht het toch bij u voor komen dat er wordt ingebroken dan kunt u altijd terugvallen op dit lijstje.