Diabetes type 2, versleten knieën, hart- en vaatziekten: ouder worden kan gezondheidsklachten met zich meebrengen.
Klachten die u liever ‘even’ overslaat. Hoe word u die energieke oma, die altijd op de fiets haar boodschappen doet, een balletje slaat op de tennisbaan en fitter lijkt dan haar puberende kleindochters? Simpel, pas uw omgeving aan!
Op basis van uw postcode kunt u voorspellen of u gemiddeld gezien zeven jaar langer zal leven en of dit in goede gezondheid is. Hoe dat kan? Onze omgeving maakt ons tot wie wij zijn, zo stellen auteurs Rudi Westendorp (arts) en David van Bodegom (verouderingswetenschapper) van het boek ‘Oud worden in de praktijk’. Kleine aanpassingen in uw omgeving zorgen er voor dat u (on)bewust gezonde keuzes maakt. Het boek staat vol met goede tips. Wij hebben dit boek alvast voor u doorgenomen en vier handige tips beschreven waarmee u direct aan de slag kunt.
1. Deel uw keukenkastjes anders in
U hebt zin in wat lekkers, trekt een kastje open: ah, chocoladekoekjes! Herkenbaar? Ongezonde dingen kunt u heus wel eten, maar u mag dit best wat meer verstoppen in de kastjes. Als u snel rond kijkt in de keuken liggen de ongezonde dingen vaak voor het grijpen, terwijl groenten ergens droog en koel verstopt liggen.
Door de gezonde dingen een prominentere plek te geven, zult u deze onbewust ook eerder eten.
2. Pak uw woonkamer aan – dag tv, hallo boek
Stap in een willekeurige Nederlandse woonkamer en u zult zien, de televisie is het middelpunt. Niet erg, maar het zorgt er ook voor dat u ‘maar’ televisie gaat kijken ook al is er niet zoveel leuks op. “De televisie uit het zicht maakt dat u vaker nadenkt over alternatieve, actievere activiteiten”, aldus de auteurs. Zij raden dan ook aan om juist uw hobby naar de woonkamer te verplaatsen. “Om gezond oud te worden moeten we buiten meer ravotten en binnen minder spelen. Of dit kan door onszelf te verleiden en ons met een goed boek te omringen.”
3. Beeldschermvrije-zone in uw slaapkamer
Terwijl u in bed ligt, checkt u gauw de mail en reageert u nog op het berichtje van uw zus. Een onschuldige gewoonte, toch? Toch is dit slechter dan u denkt. Dat zit zo: de pijnappelklier in de hersenen produceert het hormoon melatonine wanneer het donker wordt. Dit hormoon maakt u slaperig. Licht remt juist de aanmaak hiervan en dan met name blauw licht – precies, zoals het licht van uw mobiel. Een slechte nachtrust maakt u vermoeid en laat u sneller (ongezond) snacken. Laat uw lichaam dus lekker melatonine produceren en stop de mobiel ‘s avonds weg.
4. Tijd- en gezondheidswinst: staand vergaderen op het werk
Op de werkplek brengt u zo’n acht of negen uur op een dag door, hier kunt u dus zeker wat gezonde aanpassingen maken! Zittend beroep? Kijk of je een zit-stabureau kan regelen. Of wat dacht u van staand vergaderen? Staan is tenslotte intensiever dan zitten. Niet iedereen zal het direct waarderen, maar uiteindelijk worden er zelfs snellere beslissingen gemaakt door staand te vergaderen. “Cultuur en context is heel belangrijk voor de acceptatie van gezondheidsbevorderend gedrag op het werk. Maar die cultuur kunt u zelf mede vormgeven.”